Do góry

Desery Przepis na:

Bezy mini

Bezy mini

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 4577

Dodano:

Odsłon: 19014

Bezy to łatwy do przygotowania i podzielny, a do tego pyszny smakołyk, lubią go zarówno dzieci, jak i dorośli. Samo przygotowanie to około 10 minut, a później pozostaje tylko suszenie w piekarniku i oczekiwanie, kiedy wystygną i można będzie je schrupać.

Składniki

  • Białko jaja kurzego 4 szt.
  • Cukier 220 g (drobny)
  • Ocet winny lub sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • Na około 35 sztuk o średnicy 4 cm
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do czystej i suchej miski włożyć białka i powoli miksować, aż powstanie w miarę stabilna piana, do której nie przerywając miksowania dodawać po łyżce cukru. Po każdym dodaniu cukru starannie miksować, aby cukier do końca się rozpuścił.
    Jeśli został wykorzystany cały cukier, a beza jest gęsta, lśniąca i nie wyczuwamy w niej drobin cukru, należy dodać mąkę i ocet i chwilę jeszcze miksować do połączenia się składników z ubitą pianą.

  2. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z piekarnika, wykładać łyżką pianę i formować małe beziki. Zachować odstępy 0,5 - 1 cm, gdyż beziki nieco urosną. Można do tego celu wykorzystać rękawem do dekorowania, wtedy beziki będą bardziej kształtne. Najlepiej formować podobnej grubości beziki, aby w jednakowym czasie się upiekły (wysuszyły).

  3. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 120 stopni C 20 - 25 minut, następnie suszyć około 40 minut w temperaturze 100 stopni C. Długość pieczenia zależy, jak duże będą beziki, im grubsze, tym dłużej. Na samym początku pieczenia proponuję zaglądać do piekarnika, gdy beziki zaczną zmieniać kolor, należy wcześniej zmniejszyć temperaturę ze 120 na 100 stopni C, inaczej bezy będą miały ciemniejszy kolor.
    Po upieczeniu bezy studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń