Do góry

Desery Przepis na:

Biała Gwiazda

Biała Gwiazda

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 187

Dodano:

Odsłon: 4087

Czego się nie robi dla prawdziwego kibica!

Składniki

  • 10 jajek+1szkl.cukru+2szkl.mąki+2 łyżki oleju-biszkopt
  • 2 margaryny Palma+słoik Nutelli
  • 2 kostki margaryny Palma+2 jajka+3 łyżki cukru+2łyżki spirytusu+esencja cytrynowa-krem cytrynowy
  • Masa cukrowa dekoracyjna+barwniki
  • Forma silikonowa w kształcie piłki-ja kupiłem w Lidlu
  • 4 tabliczki czekolady-gorzkiej (400g w sumie)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 2-3 dni przed robieniem tortu należy wylać 2 połówki piłki-2 czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej,wlewamy do foremki,obracając oblewamy boki,nadmiar odlewamy,schładzamy,powtarzamy czynność(mnie udało się odlać dopiero za 4 razem)Herb klubowy wycinamy z masy cukrowej przyklejając kolejne elementy jeden na drugi.Po 2-3 wyschną i będą sztywne na tyle aby można je było postawić.Łaty na piłce też robimy z masy cukrowej.

  2. Biszkopt-jajka z cukrem ubijamy,powoli wlewamy olej,mieszamy z mąką,pieczemy w prostokątnej formie,w temp.175*C-przez 45min.,studzimy,kroimy na 3 placki.

  3. 2 Palmy ubić,dodawać Nutellę porcjami(według własnego smaku),przełożyć placki i dokładnie obsmarować tort ,pozostałe palmy ubić,połączyć z jajkami ubitymi z cukrem,wymieszać ze spirytusem i aromatem,podzielić i zabarwić

  4. Masę cukrową zabarwić,rozwałkować i obkładać tort,trawę zrobić z kremu.Postawić połówkę piłki na trawie,dokleić drugą,obkleić paskiem masy cukrowej w barwach narodowych,jeszcze tylko napisy i logo i to już koniec.Teraz tylko reakcja kibiców...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń