Do góry

Przekąski Przepis na:

Biała kaszanka na mięsie z kaczki.

Biała kaszanka na mięsie z kaczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1097 Ocena: 11860

Dodano:

Odsłon: 2727

Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na białej kaszy gryczanej i jęczmiennej pęczak z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero, przypraw i mięsa z kaczki.

Składniki

  • porcja rosołowa z kaczki (kaczka bez nóg i fileta)
  • kasza gryczana 2 szklanki
  • kasza jęczmienna pęczak 2 szklanki
  • woda 8 szklanek
  • 2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
  • ostry sos z papryczek 200 ml
  • jelita wieprzowe 28-32 4 m
  • Przyprawy:
  • liść laurowy mielony pół małej łyżeczki
  • ziele angielskie mielone pół małej łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • sól 1 płaska łyżka
  • pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka
  • pieprz czarny 1 mała łyżeczka
  • papryka mielona słodka 2 małe łyżeczki
  • czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super. Wymyte mięsa gotujemy w 8 szklankach osolonej wody do miękkości mięs. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem. Wywar (rosół) z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), ostry sos z papryczek, rozdrobnione mięsa oraz wszystkie przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się.

  2. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 70%. Gdy kasze będą na 70% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu.

  3. Studzimy, mieszamy kasze, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita, wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach.

  4. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń