Do góry

Dania główne Przepis na:

Biała kaszanka na mięsie z ziołami.

Biała kaszanka na mięsie z ziołami.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 895 Ocena: 7957

Dodano: 18.04.2018

Odsłon: 357

Kaszankę zrobiłam z 3 rodzajów kasz. Do kaszanki użyłam ścinki ze schabu oraz swojską mieszankę przypraw i ziół. Jest idealna upieczona na grillu lub na patelni. Bardzo polecam, gdyż jest naprawdę pyszna.

Składniki

  • kasza jęczmienna perłowa 1 szklanka (200 ml)
  • kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka (200 ml)
  • kasza gryczana 3 szklanki (200 ml)
  • ścinki od schabu 70 dag
  • wywar z gotowania 10 szklanek (szklanka 200 ml)
  • jelita wieprzowe proste fi - 55-60 - 3 m
  • Przyprawy:
  • pieprz ziołowy 1 płaska mała łyżeczka
  • pieprz czarny 1 płaska mała łyżeczka
  • papryka ostra mielona 2 łyżeczki
  • słodka papryka 1 łyżka
  • majeranek 2-3 łyżki
  • sól do smaku (ja dałam 1 płaską łyżkę)
  • granulowany czosnek 1 łyżka
  • kolendra ugnieciona w moździerzu 1 łyżka
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki lub 2 kostki rosołowe, kupne
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso gotujemy 1 godzinę, studzimy, kroimy w drobną kostkę, wywar przelewamy przez gęste sito. Wywar ponownie wlewamy do garnka w proporcji 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy, dodajemy pokrojone mięso i wszystkie przyprawy, doprowadzamy do zagotowania. W między czasie płuczemy kasze. Do gotującego się wywaru dodajemy osączone z wody kasze i gotujemy do ich pęcznienia, tak na 70%. Gdy kasze i wywar będą gęstnieć kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut, kasze ładnie dojdą. Sparzone kasze mieszamy i studzimy.

  2. Ostudzoną kaszą napełniamy wcześniej wymoczone jelita. Parzymy 30 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia kaszanki studzimy, możemy powiesić je na kiju. Ostudzone kaszanki są pyszne na zimno jak i pieczone.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń