Do góry

Przekąski Przepis na:

Biała kaszanka na ostro.

Biała kaszanka na ostro.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1063 Ocena: 11147

Dodano:

Odsłon: 1381

Sezon grillowy powoli się kończy. Postanowiłam zrobić białą kaszankę z dodatkiem przecieru z ostrych papryczek, która upieczona na grillu, lub usmażona na patelni jest przepyszna. Bardzo smaczna jest również na zimno jako przekąska. Polecam :)

Składniki

  • porcja rosołowa z gęsi cały korpus
  • ogony wieprzowe 3 szt.
  • skwarki z gęsich skórek
  • kasza gryczana 2 szklanki
  • kasza jęczmienna 3 szklanki
  • wywar 9 szklanek + szklanka przecieru z ostrych papryczek
  • 2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
  • sos z ostrych papryczek 200 ml
  • jelita wieprzowe 28-32 3 m
  • Przyprawy:
  • liść laurowy mielony pół łyżeczki
  • ziele angielskie mielone pół łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • sól 1 łyżka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.Wymyty korpus z gęsi i ogony gotujemy w 9 szklankach osolonej wody do miękkości mięs.

  2. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem.

  3. Wszystkie przyprawy suche mieszamy.

  4. Kasze jęczmienną i gryczaną mieszamy, płuczemy w kilku wodach.

  5. Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), rozdrobnione mięsa oraz pozostałe przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60-70 %.

  6. Gdy kasze będą na 60-70 % sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek pokrywką na 30 minut.

  7. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy kasze, mieszamy.

  8. Po ostudzeniu kasze nadziewamy w jelita wcześniej opłukanych z soli i wymoczone w kilku wodach.

  9. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut.

  10. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I osuszone wkładamy do lodówki.

  11. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 17 listopada 2017 Hallo Mariola, ta recepta tez mi sie bardzo podoba, tylko maszynki brak :-( Musze cos skombinowac koniecznie. Super recepta, tylko podane ilosci musze zawsze nieco zredukowac - u Ciebie kilka razy. Musisz miec duza rodzinke :-)) Ale SUPER, naprawde. Pozdrawiam cie serdecznie. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 września 2017 Możesz nas adaptować, będziemy pomagać przy robocie? ;)
Pychotka i na sam widok zdjęć chce mi się jeść, a to już dawno po kolacji xD
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń