Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biała kiełbasa pieczona w jasnym piwie"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 114
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 571
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 114
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 571
Składniki
Cebule obierz, drobno posiekaj. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę albo rozetrzyj nożem. Cebule oraz czosnek wymieszaj z olejem oraz musztardą i goździkami. Posmaruj tym kiełbaski. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Zalej jasnym piwem. Jeśli lubisz, możesz obłożyć kiełbaski także cząstkami jabłek. Wcześniej wytnij z nich gniazda nasienne.
Całość oprósz suszonym majerankiem solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz przez godzinę, aż wierzchy kiełbasek ładnie się zrumienią. W czasie pieczenia wędlinę polewaj co jakiś czas sosem, który utworzy się na dnie naczynia.
Półmisek przybierz listkami sałaty i pomidorami. Nałóż gotowe kiełbaski. Podawaj z zimnymi sosami, np. tatarskim albo majonezowym z posiekanymi ziołami i jajkami.
Przepis polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich Lesianki z Ostrowów BaranowskichŹródło: Tina