Do góry

Dania główne Przepis na:

Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i ziołami

Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i ziołami

Autor: zyciezesmakiem

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 267

Dodano: 20.03.2018

Odsłon: 5466

Biała kiełbasa niezmiennie kojarzy się z wielkanocnym śniadaniem oraz pachnącym i gorącym żurkiem. Najwyższy czas i pora by to zmienić. Jest ona na tyle smaczna i aromatyczna, że może stanowić samodzielne danie. Próbując wielu potraw z nią w roli głównej natknęłam się na pieczoną kiełbasę w marynacie z suszonych ziół i czosnku. To jest to ! Pachnąca bazylia, tymianek, rozmaryn i słodki karmelizowany czosnek. Jeśli lubicie takie smaki to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki

  • 7 białych kiełbas parzonych
  • około 10 ząbków, obranych
  • marynata: 3 łyżki oleju, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka suszonej bazylii, łyżeczka tymianku, szczypta soli, szczypta pieprzu
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W małej miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy w nim kiełbaski, a między nimi układamy czosnek. Powstałą marynatą polewamy kiełbaski. Pieczemy je około 40 minut w temperaturze 180 stopni by lekko się przyrumieniły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewka16 20 marca oj, już pachnie świętami,sprawdzę ten przepis na pewno :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 20 marca Bardzo sympatyczny, smakowity i pachnący przepis. Można dodać jeszcze "parę kropli" piwa - rozpusta i kilogramy (na plus). Zabieram :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń