Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biała kiełbasa suwalska z ćwikłą"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 199
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7988
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 199
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7988
Składniki
Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach wykałaczką. Włóż do garnka, zalej wodą o temp. 75–80 st. (tak aby kiełbasa była całkowicie przykryta). Postaw na małym ogniu i trzymaj tak 15 minut. Woda powinna tylko lekko „mrugać”, a nie gotować się. Inaczej kiełbasa może popękać i będzie wiórowata w smaku.
Buraki wyszoruj, ugotuj do miękkości (ok. 90 min). Obierz z łupinek i zetrzyj. Chrzan obierz, zetrzyj, przelej wrzątkiem, osącz. Dodaj do buraków. Dolej wino i ocet. Przypraw solą i cukrem. Przełóż do słoików. Szczelnie zakręć. Wstaw do lodówki na 2–3 dni. Podawaj jako dodatek do białej kiełbasy.
Przepis poleca pani Lucyna Śniecińska ze Stowarzyszenia Aktywne Życie w SuwałkachŹródło: Tina