Do góry

Dania główne Przepis na:

Biała kiełbasa zapiekana z papryką, pomidorami i żółtym serem

Biała kiełbasa zapiekana z papryką, pomidorami i żółtym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3330

Dodano:

Odsłon: 1000

Białą kiełbasę najczęściej podajemy na ciepło z wody lub w barszczu białym. A może by tak co innego: biała kiełbasa zapiekana z cebulą, papryką i pomidorem pod żółtym serem.

Składniki

  • biała kiełbasa 6 szt
  • papryka czerwona 3 szt
  • cebula 2 szt
  • pomidory 2 szt
  • ser żółty 10 dag
  • masło 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebule obieramy, papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, pomidory obieramy ze skórki.
    Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem i na jego dnie układamy jedną pokrojoną cebulę.
    Na cebuli układamy jedną pokrojoną w kostkę paprykę i oprószamy solą, pieprzem i obiema paprykami.

  2. Z białej kiełbasy zdejmujemy osłonkę. Kiełbasy kroimy na dowolne kawałki /ja każdą sztukę przekroiłam na pół/ i układamy na papryce.

  3. Na kiełbasie układamy resztę warzyw:posiekaną cebulę, pokrojone paprykę i pomidory. Całość oprószamy solą, pieprzem i papryką. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.

  4. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekamy 20-25 min.
    Zapiekaną kiełbasę z warzywami podajemy na gorąco. Możemy podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń