Do góry

Dania główne Przepis na:

Białe gazpacho

Białe gazpacho

Autor: Twoje_Imperium

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11264

Dodano: 25.03.2008

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Białe gazpacho"

Składniki

  • 1 litr mleka 3
  • 2 proc
  • 2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżce oleju
  • śmietany 30 proc. i octu winnego
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 szklanki oliwy extra virgine
  • 1 pęczek szczypiorku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W rondlu zagotować wodę. Szczypiorek umyć, posiekać, wrzucić na wrzątek na 30 sekund, żeby sparzyć. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, zmiksować z oliwą.

  2. Płatki uprażyć na patelni. Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, dodać migdały, zalać mlekiem, gotować 45 min na małym ogniu, odcedzić (mleko zachować).

  3. Zmiksować na gładko z czosnkiem, dodając śmietanę, ocet, sok i tyle mleka, by zupa nie była za rzadka. Doprawić, schłodzić, polać oliwą szczypiorkową.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń