Do góry

Przekąski Przepis na:

Białe kiełbaski w miodzie i piwie

Białe kiełbaski w miodzie i piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1838 Ocena: 42226

Dodano:

Odsłon: 521

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Zdajemy sobie sprawę, że są tacy, którzy mięsa nie jedzą, a chcieliby choć w symboliczny sposób jeść potrawy serwowane ogółowi. Tutaj na ratunek wychodzą nam substytuty mięsa, czyli soja. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, są one równie smaczne, równie podatne na obróbki termiczne, jak mięso. Polecamy wszystkim do wypróbowania. Smak Was zaskoczy.

Składniki

  • 200 g kiełbasek sojowych
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu (np. lipowy)
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 300 ml jasnego piwa
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w piórka. Do miski wlewamy sos, olej, piwo, dodajemy miód, cukier palmowy i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
    Marynatę dodajemy do cebuli.
    Kiełbaski nacinamy w poprzek, nie za głęboko, by nie popękały podczas pieczenia.
    Cebulę wraz sosem przelewamy do naczynia żaroodpornego, układamy kiełbaski i zapiekamy 45-50 min w temperaturze 190°C. Pod koniec na 5-10 min można włączyć termoobieg.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 22 marca Ciekawe, w takiej formie to nawet piwo polubię :) Fajnie wyszło. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń