Do góry

Desery Przepis na:

Białe reniferki

Białe reniferki

Autor: Na_zywo

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14899

Dodano: 09.07.2008

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Białe reniferki"

Składniki

  • szklanka i 3 łyżki mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • jajko. Wykończenie: gotowa biała polewa czekoladowa (ok. 100 g)
  • kolorowe okrągłe cukiereczki (lentilki)
  • słone precelki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieć gładkie ciasto z mąki, masła, cukru pudru i jajka. Następnie owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby odpoczęło.

  2. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm. Specjalną foremką powykrawaj z niego serduszka. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciastka w temperaturze 180° C przez ok. 15 minut. Wyjmij je i odłóż do wystygnięcia.

  3. Czekoladę rozpuść i posmaruj nią schłodzone serduszka. Zanim czekolada stężeje, wciśnij do niej cukiereczek jako nosek, a precelki przyczep jako rogi. Roztopioną czekoladą namaluj reniferkom oczka. Poczekaj, aż całość stężeje.

  4. W wersji mniej słodkiej, noski zamiast z cukiereczków, zrób np. z połówek orzechów laskowych, a oczy z rodzynków lub z kawałeczków kandyzowanej skórki pomarańczy.

  5. Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 100 kcal.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń