Do góry

Dania główne Przepis na:

Białoruski przysmak z pestkami słonecznika

Białoruski przysmak z pestkami słonecznika

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Białoruski przysmak z pestkami słonecznika"

Składniki

  • 1 kg niewielkich ziemniaków
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 15 dag wędliny w cienkich plasterkach (np. szynki drobiowej
  • mortadeli
  • boczku)
  • 8 plasterków żółtego sera edamskiego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1/4 małego pęczka szczypiorku
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • suszone płatki chili
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, potnij na połówki. Zalej lekko posoloną wodą i gotuj 10 minut. Cebulę obierz, potnij w plasterki, zeszklij je na rozgrzanym oleju. Plasterki wędliny potnij w cienkie paseczki. Dodaj je do cebuli i smaż razem jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia.

  2. Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni. Przesyp na talerzyk, odstaw na bok. Podgotowane ziemniaki odcedź, osącz. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.

  3. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej połówki ziemniaków. Posyp je pestkami słonecznika, 1/2 szczypiorku oraz solą, pieprzem i pokruszonymi płatkami chili. Przykryj plasterkami cebuli oraz paseczkami wędliny. Na wierzchu ułóż plasterki żółtego sera.

  4. 4. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. Piecz przez 45 minut. Gotową zapiekankę posyp pozostałym szczypiorkiem i ew. udekoruj listkami natki. Zapiekanka będzie jeszcze pożywniejsza i bardziej kolorowa, jeśli dodasz do niej osączoną kukurydzę oraz czerwoną fasolę z puszki.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń