Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biały barszcz na domowym zakwasie"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 168
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 216
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 408
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 168
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 216
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 408
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 270 kcal, cena 1,70 zł
Do słoika wsyp mąkę pszenną razową. Dodaj pół litra letniej wody, przekrojone ząbki czosnku, 3 listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz łyżkę majeranku. Całość starannie wymieszaj. Słój przykryj bawełnianą szmatką lub gazą i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce.
Kiełbasę (zwyczajną, toruńską, śląską) zalej 1,5 litra wody. Cebulę obierz, poszatkuj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i lekko zrumień. Przełóż do garnka z kiełbasą. Wrzuć mrożoną włoszczyznę. Gotuj na małym ogniu 20 minut.
Do wywaru przecedź przez sito przygotowany wcześniej w słoju zakwas na barszcz. Gotuj około 10 minut, co pewien czas mieszając. Po tym czasie zupę zapraw śmietaną. Odmierz chochlę barszczu i rozmieszaj w osobnym naczyniu z zimną śmietaną. Dodaj do zupy, wymieszaj.
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (8-10 minut). Przestudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój na połówki. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj z pokrojoną w plastry kiełbasą oraz połówkami jajek.Źródło: Świat kobiety