Do góry

Zupy Przepis na:

Biały barszcz wielkanocny z krajanką "koszyczkową"

Biały barszcz wielkanocny z krajanką koszyczkową

Autor: beam6

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano: 14.03.2014

Odsłon: 609

Oryginalne danie na Śniadanie Wielkanocne :)

Składniki

  • cała zawartość koszyczka ze święconką
  • pokrojony boczek wedzony lub pieczony 30 - 40 dkg
  • śmietana 12% małe opakowanie
  • mąka 3 łyżki stołowe
  • chrzan tarty łyżka stołowa
  • kwasek cytrynowy szczypta (do smaku)
  • sól (do smaku)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Barszczyk:

    Zagotowujemy 2 -3 litry wody, wrzucamy pokrojony boczek i gotujemy ok 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką ( można dolać trochę wody), dodajemy kwasek cytrynowy i sól (ostrożnie :), zawsze można dodać) oraz tarty chrzan - wlewamy do wrzącego wywaru z boczku.
    Zagotowujemy i gotowe.

  2. Krajanka:
    CAŁĄ ZAWARTOŚĆ ŚWIĘCONKI: jajka, kiełbasę (lub inne wędliny ), chleb, chrzan, babkę drożdżową lub inne ciasta kroimy w dość dużą kostkę i mieszamy w dużej salaterce.

  3. Gorący barszczyk serwujemy w miseczkach a krajankę każdy sobie dosypuje wg potrzeb ;-).

    Połączenie wszystkich smaków daje niesamowity efekt - smacznego

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: święconka

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń