Do góry

Desery Przepis na:

biały lion, z ryżem preparowanym

biały lion, z ryżem preparowanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2738

Dodano:

Odsłon: 6171

Ciasto jest bardzo proste, wygląda pięknie, i smakuje rewelacyjnie.

Składniki

  • BISZKOPT -6 jajek -1 szkl cukru -1,5 szkl mąki tortowej -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -pół tabliczki białej czekolady
  • MASA: -4 żółtka -4 szkl mleka -4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -6 łyżek mąki pszennej - 6 łyżek cukru -3 łyżki soku z cytryny -300g masła lub margaryny
  • RYŻ: -100g ryżu preparowanego -1 puszka masy kajmakowej około 300-400g
  • PONCZ (OPCJONALNIE) -trochę soku z cytryny -trochę przegotowanej wody -łyżka wódki -łyżka cukru
  • DODATKOWO -około 150g orzeszków ziemnych solonych
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, i na koniec maki, wszystko delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą białą czekoladę, i wszystko mieszamy.
    Blaszkę około 22x35 smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt kroimy na dwa spody.

  2. MASA:


    3 szklanki mleka zagotowujemy, 1 szklankę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier miksujemy na gładko. Wylewamy na gotujące się mleko, i gotujemy jak budyń. Studzimy.Następnie masło lub margarynę ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i sok z cytryny.
    Masa ma być gładka i kremowa.

  3. RYŻ:


    Ryż mieszamy z masą kajmakową.

  4. Teraz przechodzimy do składania ciasta

    Biszkopt ponczujemy, następnie wykładamy na niego ryż w masie krówkowej, wszystko dokładnie wyrównujemy, na ryż wykładamy 2/3 masy budyniowej,następnie przykrywamy drugim biszkoptem i ponczujemy go. Biszkopt pokrywamy resztą kremu i całość posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi

  5. ciasto wstawiamy na noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń