Do góry

Desery Przepis na:

Biedronka

Biedronka

Autor: dragonik7

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 214

Dodano: 13.01.2018

Odsłon: 4078

Ciasto, które cieszy nie tylko oko :-)

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 80 ml oleju
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 250 g masła
  • 2 galaretki truskawkowe
  • słoiczek dżemu truskawkowego
  • wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Ciągle miksując dodajemy olej a następnie przesiane mąki i proszek do pieczenia. Formę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy ok 40-45 minut w temperaturze 180°. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty.

  2. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy mąkę pszenną oraz 50 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy masę jajeczną i mieszając zagotowujemy do powstania gęstego budyniu. Przykrywamy folią spożywczą (tak aby folia dotykała wierzchu budyniu - w ten sposób unikniemy powstaniu kożucha) , dokładnie studzimy.

    Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do powstania gładkiej masy.

  3. Pierwszy blat biszkoptu układamy na tacy, smarujemy dżemem truskawkowym a następnie wykładamy 3/4 masy. W drugiej części biszkoptu kieliszkiem wykrawamy dziurki. Blat z dziurkami kładziemy na masie. Smarujemy pozostałą masą - omijając otworki a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.

  4. Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu (na 2 galaretki użyłam 500ml wrzątku). Tężejącą galaretką zalewamy dziurki wycięte w cieście. UWAGA!!! galaretka musi być tężejąca, w innym wypadku biszkopt po prostu wchłonie ją do środka. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń