Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, lekkie i proste ciasto. Biała pianka z truskawkami. Bielec, to jedno z moich pierwszych ciast, liczy sobie chyba ponad 30 lat. Niezawodnie sprawdza się w takie gorące dni.
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 316
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 227
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3332
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 316
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 227
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3332
Składniki
Tortownica 16 cm. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami, w wolne miejsca kładziemy truskawki. Ja częściowo tortownicę wyłożyłam przezroczystą folią ale nie jest to konieczne. Ponieważ ciasto ładnie wychodzi z formy po odcięciu nożem.
Galaretkę rozpuszczamy w 125 ml wody. Studzimy mieszając. Schłodzone mleko ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Po 5 minutach stopniowo dolewamy schłodzoną galaretkę i jeszcze chwilę ubijamy. Masę przekładamy do tortownicy wyrównujemy wierzch. Schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę. Ozdabiamy truskawkami i listkami mięty.