Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos

Bigos

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2276

Dodano:

Odsłon: 1839

Chyba nikomu nie muszę pisać co to jest Bigos. Nasza kochana Narodowa potrawa. Przyrządzana w każdym zakątku Polski na swój sprawdzony sposób. A tak od pokoleń robi się go w mojej rodzinie.

Składniki

  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 8 - 10 susznych grzybów
  • 1 golonka przednia
  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 pręgi wołowej
  • 1 żeberko trójkąt
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz
  • 0,5 kg kiełbasy wiejskiej
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotowanie Bigosu rozkładam na dwa dni.
    Dzień pierwszy:

    Mięso myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron aż się zrumieni.
    Przekładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
    Gotujemy do miękkości aż mięso zacznie się rozpadać.
    Mięso wyjmujemy z wywaru studzimy i rozdrabniamy.
    Ja mam metodę rwanego mięsa.
    Tak przygotowane mięso szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki.
    W niewielkiej ilości ciepłego wywaru moczymy grzyby ok. 1 - 1,5 godziny.
    Kapustę odciskamy, kroimy i przekładamy do garnka.
    Zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy ze 4 - 5 listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego, gotujemy do miękkości.
    W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody.
    Gdy kapusta będzie miękka dodajemy grzyby i mięso.
    Gotujemy jeszcze ok. 30 min.
    Studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce.

  2. Dzień drugi:

    Całość z poprzedniego dnia wstawiamy na gaz i gotujemy na wolnym ogniu.
    Dodajemy wywar z mięsa.
    Na rozgrzanej patelni obsmażamy kiełbasę i dodajemy do kapusty.
    Na pozostałym oleju przysmażamy drobno posiekaną cebulę.
    Dodajemy do całości.
    Doprawiamy papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem.
    Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 1 godziny.

    Najlepiej Smakuje następnego dnia aż smaki się wchłoną.
    Zawsze robię większą ilość.
    Po ostygnięciu część bigosu porcjuje i zamrażam.



    ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 14 stycznia 2017 Bigossss....musi być raz na jakiś czas ;-) pełen polski foodporn ;-) ja dodaję jeszcze śliwki suszone i wędzone jak mam i szklankę czerwonego wina ;-) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 13 stycznia 2017 MMMM...bardzo lubię...najbardziej smakuje z "odpadków" ;) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń