Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos

Bigos

Autor:

Przepisów i artykułów: 267 Ocena: 3246

Dodano:

Odsłon: 3299

Pomysłów na bigos jest wiele. Właściwie każdy przygotowuje go inaczej. Ja proponuję mój własny, sprawdzony przepis, na to typowo polskie danie.

Składniki

  • 1 duża główka białej kapusty
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
  • 1 koncentrat pomidorowy 200 g np. Pudliszki
  • 5 grzybów suszonych np. podgrzybków
  • 5 pieczarek
  • 5 śliwek suszonych
  • 1 1/2 przyprawy do bigosu "Prymat"
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, papryka ostra
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso podgotować w całym kawałku około 1/2 godziny. Grzyby suszone namoczyć. Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Kapustę kiszoną przepłukać i drobno pokroić. Kapustę poszatkować.

  2. Układać w dużym garnku następujące warstwy: biała kapusta, kiszona kapusta, kawałki pokrojonego mięsa. Idealnie jest kiedy proporcje kapusty białej do kiszonej są jak 2:1. Następnie dodać pokrojone śliwki, pieczarki, grzyby pokrojone wraz z wodą w której się moczyły. Potem kolejne warstwy tych samych składników. Tych warstw łącznie powinno być cztery. Garnek uzupełnić wodą i włączyć gaz.

  3. Kiedy bigos zacznie się gotować dodać przyprawę do bigosu. Z firmy "Prymat" jest bez glutaminianu sodu i innych substancji konserwujących.
    Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Dodać też 2-3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i nieco ostrej papryki. Nie dodawać soli, gdyż kapusta kiszona jest słona. Gotować 3 godziny. Należy często mieszać drewnianą łyżką aby uniknąć przypalenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń