Do góry

Przekąski Przepis na:

bigos

bigos

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 3741

Dodano:

Odsłon: 69453

pyszny kwaśny domowy bigos

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 główka kapusty białej
  • 1 kurczak na ok 2 kg
  • 20 dag kiełbasy śląskiej
  • 20 dag kiełbasy domowej
  • 20 dag szynki lub boczku
  • garść suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • przyprawa do bigosu
  • 1 kostka grzybową knorr
  • 2 kostki rosołowe
  • vegeta, pieprz, maga, czosnek granulowany
  • zasmażka:
  • 0,5 margaryny
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. do garnka dać umytego kurczaka, kiszoną kapustę (nie płukać) zielę i liście, grzybki suszone, zalać wodą i to gotować. w osobnym naczyniu podgotować pokrojoną drobno świeżą kapustę , na pół miękką odcedzić, z kiszonej kapusty wyciągnąć kurczaka oczyścić mięso z kości, połączyć obie kapusty i dodać pokrojone mięso z kurczaka, pokrojone wędlinym, kostki rosołowe i grzybową i dusić to na wolnym ogniu . usmażyć cebulke na złoto, dodać do niej mąkę i zrobić zasmażkę, dodać do bigosu, przyprawić do smaku przyprawami. A przecier pomidorowy dodać pod koniec gotowania do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gosia17 29 grudnia 2014 uwielbiam bigos,ale surowego mięsa nigdy się nie dodaje do bigosu
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 12 sierpnia 2010 jowito każdy ma swoje przepisy swoje smaki ty robisz tak a ja tak i tym się dzielę z innymi w kostkach napewno jest chemia ale prawie wszyscy dodajemy je do potraw......

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 11 sierpnia 2010 ludzie, co jest, ja używam kostki rosołowej gdy robię szybką zupkę albo coś takiego. Ale paskudzić świetny bigos, rosół czy barszcz takimi dodatkami. To jest chemia i ten Twój bigos dużo by zyskał gdybyś nie dawała kostek a zamiast zasmażki tylko zrumieniła cebulę np na oleju, dodała przecier pomidorowy cały słoik przez siebie zrobiony i taki sos dodała do bigosu. Niepojęte

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 06 sierpnia 2010 mmmm to jest to co tygryski lubią najbardziej :-D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń