Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos

Bigos

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7174

Dodano:

Odsłon: 55290

całodobowo .... ale nie non stop

Składniki

  • 1,5 kg poszatkoanej kapusty świeżej
  • 1.5 kg kapusty kiszonej
  • 0.5 kg kiełbasy ulubionej
  • 25 dag tłustego boczku wędzonego
  • 25 dag miesa kurczaka
  • 0.5 dag wieprzowiny gulaszowej
  • 2 cebule
  • 4 śliwki suszone
  • 1/2 szkl. suszonych prwdziwków
  • sól, pieprz, majeranek, ziele ang, kminek, liść laurowy, przyprawa myśliwska
  • 3 pomidory
  • 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego
  • 1 doba cierpliwości i odrobina zapału
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Całe mięso, boczek i kiełbasę ( pokrojone w kostkę) usmażyć porządnie przypiekając- ewentualnie podlewając olejem, pod koniec dodać suszone pokruszone drobno grzyby i cebulę w kostkę. Ten etap jest najbardziej uciążliwy ale ta perspektywa .....

  2. Dodać kapustę kiszoną, rozdrobnione obrane pomidory, drobno pokrojone śliwki - doprawić i dusić ok. 1 ha w razie potrzeby podlewając wodą - czasem mieszając.

  3. Dodać kapustę słodką - znowu doprawić do smaku, dodać wino i dusić kolejną 1 ha w razie potrzeby podlewając wodą., co jakiś czas mieszając

  4. Wystudzony bigos zamrozić ( dlatego potrzebna nam była doba), rozmrozić i spożyć.

  5. Niniejszym obalam mit, iż przygotowanie bigosu jest pracochłonne, uciążliwe i trudne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kajanawakacjach 06 lutego 2012 I nie musi być smalec do przysmażenia mięs.To nie nadaje smaku tylko go dominuje!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kajanawakacjach 06 lutego 2012 Ja robie tak samo!Przecier i śliwki są niezbędne.Bigos dostaje dzięki nim takiego wędzonego,wytrawnego smaku.Ja nie daje kurzyny.Ona jest dla mnie do bigosu nieodpowiednia.Mój bigos zawiera dwa rodzaje conajmniej mięsa i to dobrej jakości.
Jesycye polecam troche białego wina.Tak robię od lat bigos i podobno jest pszny.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 26 października 2011 ten moim zdaniem jednak bigos , mozna oczywiście przyrządzic z użyciem smalcu i bez użycia pomidorów, wszystko jest kwestią wersji i smaku, pozdrawiam i życzę smacznego

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Polak 25 października 2011 Przykro mi bardzo, ale kapusta z kurczakiem, wędzonką i kiełbasą z bigosem nie ma naprawdę nic wspólnego!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 25 października 2011 dodajcie jeszcze sliweki kalifornijszkie lub wedzone! jeszcze wieksza pycha!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Voyteq68 25 października 2011 Wszystko super tylko olej odpada musi być dobry smalec do przesmażenia mięs.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 25 października 2011 Wszystko ok, tylko ten olej, no jak, do bigosu? Są również przeciwnicy pomidorów, ja się nie czepiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 22 października 2011 Skończył się sezon na cukiniowe placuszki i leczo, przechodzimy do konkretów... ;) ...dodam tylko, że jak zawsze, zdjęcie baaardzo apetyczne :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 21 października 2011 Tak jeszcze nie robiłam chodzi mi o wino czerwone wrzucam w ulubione i koniecznie wypróbuję:-))Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń