Dania główne Przepis na:
Bigos mojej mamy.

Składniki
- kapusta kiszona, 3kg
- szynka wieprzowa bez kosci, 0,5kg
- kiełbasa ospodarza lub inna moze byc zwyczajna, 1petko
- koncentrat pomidorowy, mały
- kostka knorr, 2szt
- lisc laurowy, 3
- ziele angielskie, 5
- pieprz gruboziarnisty, 5
- sól
- cebula, 2srednie lub jedna duza
- suszone sliwki, ok.20szt
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Szatkujemy kapustę,następnie ją gotujemy z odrobiną wody.Gdy kapusta się zagotuję,wodę odlewamy i wlewamy nową,tę czynność powtarzamy ok 3-4razy aż do momentu gdy kapusta nie będzie mocno kwaśna.Gdy uzyskamy odpowiedni smak dodajemy wszystkie przyprawy oprócz knorra,nie przesadzajmy z solą,w bigosie bedzie równiez kiełbasa która juz jest odpowiedni doprawiona.Kapustę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
-
W miedzy czasie gotujemy pokrojoną w kostkę i lekko osoloną szynkę,szynka ma być ugotowana a nie zesmazona,gdy pojawia sie woda zdejmujemy ją z palnika.
-
Kiełbase pokrojoną w kostkę smazymy na oleju,gdy bedzie juz zarumieniona dodajemy cebule pokrojona w kostkę,cebula ma sie zeszklic w tedy zdejmujemy z ognia.
-
Szynkę i kiełbaskę dodajemy do kapusty!na koniec w gorącj szklance wody rozpuszczamy knorra a następnie dodajemy koncentrat,mieszamy i dodajemy do kapusty.
-
wszystko należy robić dosyć szybko ponieważ kapusta moze nam sie rozgotować. 6,na 20min przed koncem dodajemy suszone sliwki 7,. Smacznego i co najwazniejsze wode z szynki równiez dodajemy do kapusty!niby takie detale ale to własnie sprawia ze potrawy są smaczniejsze
Komentarze do przepisu (0)