Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 3321

Dodano:

Odsłon: 3691

Mój ulubiony przepis na bigos wegetariański, a nawet wegański pochodzi z bloga Jadłonomia. To najlepszy bigos ever! Tym właśnie pysznym daniem raczyliśmy się podczas symbolicznej wieczerzy wigilijnej na klifie – w Jarosławcu. Mój bigos zrobił tam furorę, zapewne dlatego, że był jedyną potrawą na ciepło, a wiało i mroziło trochę podczas tej wigilii. Więc każdy chętnie zjadł coś gorącego.

Składniki

  • kiszona kapusta – 1 kg
  • biała kapusta (poszatkowana) – 1 kg
  • zielona soczewica – 1 szklanka
  • duże kwaśne jabłko (jak mniejsze, to dwa)
  • duża cebula
  • 30 g suszonych podgrzybków (namoczonych poprzedniego wieczora w 3 szklankach wody)
  • 10 dużych wędzonych śliwek (albo śliwek suszonych + łyżka wędzonej słodkiej papryki)
  • 2 kopiaste łyżki domowych powideł śliwkowych
  • 150 ml żubrówki albo wódki żołądkowej gorzkiej
  • 5 łyżek sosu sojowego (zazwyczaj używam japońskiego sosu tamari, więc bigos jest bezglutenowy)
  • sól
  • słuszna porcja oleju – nawet cała szklanka (bigos musi być tłusty, jest wtedy najsmaczniejszy)
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 10 ziaren pieprzu – używam pieprzu młotkowanego (grubo tłuczonego)
  • kilka kulek ziela angielskiego, 3 całe goździki, 4 liście laurowe
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki tymianku
  • łyżeczka cząbru
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • opcjonalnie – łyżka wędzonej słodkiej papryki (jeśli zamiast wędzonych użyjesz śliwek suszonych)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Namoczone wcześniej suszone grzyby ugotuj do miękkości ze szczyptą soli, pozostaw do wystudzenia i odcedź na sicie (wywaru z gotowania nie wylewaj, będzie potrzebny).

  2. Do dużego garnka z grubym dnem wlej sporą porcję oleju (tłuszcz musi równą i niezbyt cienką warstwą pokrywać całe dno). Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj powoli, aż zmięknie. W międzyczasie pokrój kiszoną kapustę na mniejsze kawałki (w razie potrzeby przepłucz ją najpierw -jeśli jest zbyt kwaśna). Dodaj ją do garnka z tłuszczem i cebulką, dorzuć też wszystkie wymienione wyżej przyprawy oraz czubatą łyżeczkę soli. Zalej wszystko litrem gorącej wody i gotuj przez godzinę na małym ogniu.

  3. W międzyczasie w osobnym garnku ugotuj na półtwardo soczewicę (wystarczy jej 10-12 minut gotowania) w lekko osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw na bok.

  4. Poszatkuj białą kapustę, jabłko (lub jabłka) bez obierania zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odcedzone grzyby pokrój na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Wędzone (lub suszone) śliwki pokrój w paski. Słodką kapustę, jabłko, grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, podgotowaną soczewicę i śliwki dodaj do garnka z kiszoną kapustą. Dolej jeszcze 5 łyżek sosu sojowego i szklankę świeżej wody. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez kolejną godzinę. Nie zapomnij zamieszać od czasu do czasu!

  5. Teraz dodaj żubrówkę i powidła. Wymieszaj wszystko dokładnie, ewentualnie dolej jeszcze trochę wody (to zazwyczaj nie jest konieczne). Przykryj i duś przez przynajmniej 5 godzin. Nie zapomnij o mieszaniu i ewentualnie podlaniu odrobiną wody! Na koniec skosztuj i jeśli trzeba – dodaj soli do smaku.

  6. Na tym etapie bigos jest już w zasadzie gotowy, można degustować. Ale o wiele smaczniejszy będzie po schłodzeniu i ponownym odgrzaniu, nawet kilkukrotnym. Nikt nie wie, dlaczego ostudzony i ponownie podgrzany bigos jest smaczniejszy, to magia. Ale tak zawsze robią doświadczone gospodynie. Wiedzą, co dobre

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń