Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos Wigilijny

Bigos Wigilijny

Autor:

Przepisów i artykułów: 358 Ocena: 7106

Dodano:

Odsłon: 4996

Ze śliwkami i grzybami na winie

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na dnie pięciolitrowego garnka podsmażyłam na rumiano cebulę, potem dodałam grzyby leśne, miałam własne mrożone, ale można je także kupić. Smażyłam je aż płyny wyparowały i grzyby się przyrumieniły.
    Po tym dodałam litr wody i wrzuciłam poszatkowaną kiszoną kapustę oraz słodką, poszatkowaną drobno na mandolinie.

    Dorzuciłam jeszcze kmin/ można kminek, pokrojone z grubsza śliwki. Można użyć powideł, jeśli ktoś nie przepada za kawałkami śliwek. Dodałam także namoczone suszone grzyby. jeszcze ziele i liscie.

    Po około godzinie dodałam wino i koncentrat. Koncentratem można regulować poziom kwasowości.


  2. Oczywiście cały proces można przyspieszyć osobno gotując kiszoną kapustę. Ale nie byłoby zabawy.

    A wiec :), bigos może sobie pyrkać na małym ogniu w sumie z dwie godziny. Drogiego dnia także trochę.
    Pod koniec można przyprawić sola, pieprzem i cukrem, gdy kwaskowość jest zbyt dominująca.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (41)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 20 grudnia 2018 Bigosik ze sliwkami, przepyszny. Bardzo lubie takie zestawienia :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 18 grudnia 2018 Jutro zaczynam gotowac i wlasnie myslalam o takich skladnikach. tez taki lubie, jest pyszny. Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 grudnia 2018 O tak, tak, taki bigosik też będzie :) Właściwie, to już jest gotowy i będzie teraz dochodził do siebie przez parę dni ;)
Pyszne danie, no i na winku :)
Odpowiedzi: 16 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń