Do góry

Przetwory Przepis na:

Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej do słoików.

Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej do słoików.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1403 Ocena: 17904

Dodano:

Odsłon: 8159

Polecam bigos w słoikach, idealny na dni kiedy nie mamy czasu na ugotowanie obiadu. Z podanego przepisu wyszło 7 litrów smacznego bigosu.

Składniki

  • Kapusta kiszona 2,5 kg
  • Kapusta słodka 1,5 kg
  • łopatka lub szynka wieprzowa 80 dag
  • kiełbaski śląskie 4 szt.
  • boczek wędzony 50 dag
  • pieczarki 1 kg
  • pomidory krojone z puszki
  • Koncentrat pomidorowy
  • Przyprawa do bigosu 1,5 łyżki (mieszanka przypraw bez konserwantów)
  • pieprz ziołowy 1 łyżka
  • papryka ostra wędzona 1 łyżka
  • Papryka słodka mielona 1 łyżka
  • majeranek 2 łyżki
  • Sól
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki lub 2 kostki kupne
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę słodką szatkujemy, wkładamy do garnka większego. Kroimy wymyte pieczarki w plasterki, mięso w kostkę, kiełbasę oraz boczek, dodajemy wszystko do garnka. Wlewamy do garnka 1,5 litra wody, dodajemy pastę rosołową i gotujemy do miękkości kapusty i mięsa.

  2. Gdy kapusta z mięsem będzie miękka dodajemy kiszoną kapustę i gotujemy 2 godziny często mieszając.

  3. Po dwugodzinnym gotowaniu musimy spróbować smak bigosu, w razie potrzeby doprawiamy, musimy dodać wszystkie pozostałe przyprawy, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 30 minut i kończymy gotowanie. Żeby bigos był smaczniejszy powinno go się gotować 2-3 dni, niektórzy gotują przez 7 dni.

  4. Gorącym bigosem napełniamy wcześniej wyparzone słoiki, zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia. Jeżeli chcemy słoiki wynieść do piwnicy musimy je poddać potrójnej pasteryzacji. Ja słoiki z bigosem trzymam w lodówce, więc ich nie pasteryzuję. Po wlaniu gorącego bigosu same się słoiki zamkną i tak zamknięte słoiki mogę śmiało trzymać w lodówce 3-4 miesiące.

    Pasteryzujemy w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń