Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem

Przepis dnia 2017-12-16
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem

Autor:

Przepisów i artykułów: 418 Ocena: 7748

Dodano:

Odsłon: 4911

Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem

Składniki

  • 1 kg kapusty
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg kiełbasy (lub więcej)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 440 ml piwa Guinness
  • 2 szklanki wody
  • garść suszonych grzybów
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na noc. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną białą kapustę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Kiszoną kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go) i wrzucamy ją do garnka z białą kapustą. Dodajemy liście laurowe, poszatkowane grzyby razem z zalewą, ziele angielskie, jałowiec, słodką paprykę i wodę. Gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny. Ja gotowanie bigosu rozłożyłam sobie na dwa dni. Na drugi dzień kroimy kiełbasę w półplasterki i smażymy do zrumienienia. Dodajemy ją do kapusty, razem z piwem, koncentratem, cząbrem, majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem i solą, gotujemy znowu 1,5 godziny. Pod koniec gotowania spróbujcie czy wszystko gra. Jeżeli jest mało słony - dodajcie sól, za mało kwaśny - dodajcie sok z kiszonej kapusty, itd. I pilnujcie go podczas gotowania, żeby się nie spalił. W razie potrzeby dolewajcie wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 13 grudnia 2017 Taki bigos z mieszanej kapusty najbardziej lubię. I jeszcze piwo nic tylko się upić :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 12 grudnia 2017 Pyszności,na winie robiłam ,na piwie nigdy,muszę spróbować.Przepysznie wygląda:) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 grudnia 2017 No, no, no, co ja tu wiedzę ;)
Jakiego piwa użyłaś? Kiedyś zrobiliśmy podobny z ... porterem i był mega pyszny :D
Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 12 grudnia 2017 Bigos? Tak zawsze i wszędzie. Ja w tym roku serwuję z czerwonym winem :P Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń