Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 899

Dodano:

Odsłon: 30233

Bigos z młodej kapusty to danie w sam raz na tę porę roku - jest lekki, ale przy tym sycący, pachnący koperkiem.

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty (średniej wielkości)
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 150g kiełbasy (u mnie: śląska, kabanosy, chorizo)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • majeranek
  • tymianek
  • 0,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki
  • sól
  • Pieprz czarny
  • świeży koperek
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dymkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
    Kapustę poszatkować dość grubo.
    Kiełbasę pokroić w plasterki.
    W głębokiej patelni rozgrzać olej, zrumienić kiełbasę, odłożyć na talerz. Na tym samym oleju zeszklić cebulę i szczypiorek, dodać kapustę, smażyć kilka minut mieszając, następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 7-10 minut. Dodać kiełbasę, wymieszać, dusić jeszcze 2-3 minuty.
    Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i dusić kolejne 2 minuty.
    Koperek posiekać, dodać do bigosu.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 25 czerwca 2017 Właśnie kupiłam ogromniastą kapuchę a potrzebuję tylko kawałek a więc jej resztę zużyję na Twój bigos gdyż wygląda apetycznie i z pewnością taki jest.Dzięki za przepis :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń