Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 371

Dodano:

Odsłon: 3131

Typowe polskie danie, ale tym razem z młodą kapustą.

Składniki

  • główka małej białej kapusty
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 200 g szynki
  • 200 g kiełbasy
  • kilka suszonych grzybów (borowiki/ podgrzybki)
  • 100 g suszonych śliwek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • liść laurowy
  • po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
  • sól
  • woda
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkuję i sparzam wrzątkiem. Następnie zalewam 2 szklankami wody i gotuję aż zrobi się miękka. W tym czasie przygotowuję kiszoną kapustę, którą szatkuję, a następnie podsmażam na maśle.

  2. Śliwki namaczam w wodzie około godziny i szatkuję. W osobnym naczyniu przygotowuję grzyby, które również moczę w wodzie przez około pół godziny, a następnie solę i gotuję, aż zrobią się miękkie. Kroję szynkę i kiełbasę. Młodą kapustę odsączam i dodaję do niej pokrojone mięso.


  3. Cebulę obieram i szatkuję. Następnie podsmażam na oleju. Do cebuli dodaję mąkę i zasmażam. Do zasmażki dodaję około 1/4 szklanki wody i mieszam, po czym dodaję ją do kapusty i całość znów mieszam.

  4. Teraz pora na kiszoną kapustę. Dodaję do niej grzyby i ich wywar. Całość podduszam na wolnym ogniu, aż kapusta zrobi się miękka. Następnie dodaję młodą kapustę, przecier pomidorowy, rozdrobnione śliwki, przyprawy i zmiażdżony czosnek. Całość duszę pod przykryciem około godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń