Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty.

Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1378 Ocena: 17327

Dodano:

Odsłon: 1091

Bigos, czyli kapusta z mięsem na gęsto. Polecam.

Składniki

  • pozostała nie wykorzystana kapusta słodka z gołąbków
  • kiszona kapusta 30 dag
  • konserwa słoikowa 1 szt
  • kiełbaski śląskie 2 szt
  • skrzydełka kurze 2 szt
  • domowa kostka rosołowa 1 łyżka
  • przecier pomidorowy 200 gram
  • kawałek startej marchwi
  • zielenina (natka pietruszki, koper,lubczyk)
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • Pieprz ziołowy do smaku
  • ziele angielskie mielone pół małej łyżeczki
  • liść laurowy mielony pół małej łyżeczki
  • czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szatkujemy kapustę słodką.

  2. Gotujemy ją razem z 2 skrzydełkami z kurczaka. Gdy skrzydełka będą miękkie, wyjmujemy je i oddzielamy mięso od kostek. Rozdrobnione mięso ze skrzydełek, pokrojone kiełbaski i konserwę w kostkę, dodajemy do gotującej się kapusty, dodajemy łyżkę domowej kostki rosołowej oraz suche przyprawy (sól, mielone ziele angielskie, liść laurowy mielony, czosnek granulowany, pieprz czarny, pieprz ziołowy). Gdy kapusta słodka jest miękka dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kiszonej kapusty. Podczas gotowania często wszystkie składniki mieszamy.

  3. Gdy kapusta jest miękka dodajemy drobno pokrojoną zieleninę, przecier pomidorowy, próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i jeszcze gotujemy przez kilka minut.


  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń