Do góry

Desery Przepis na:

Biskwity z bitą śmietaną

Biskwity z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 182

Dodano:

Odsłon: 1840

Deser niczym z cukierni ;)

Składniki

  • 2 jajka
  • 3 łyżki drobnego cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki drobno potłuczonych czekoladowych płatków kukurydzianych
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 truskawki
  • ½ kiwi
  • Cukier puder
3-4 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, do sztywnej piany dodajemy po odrobinie cukru, a następnie żółtka. Łączymy z przesianymi. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę w 4 miejscach i rozsmarowujemy tworząc podobne wielkości. Posypujemy drobno pokruszonymi płatkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok 9 minut. Jeszcze ciepłe delikatnie odrywamy i układamy np. na szklankach, by nabrały odpowiedniego kształtu. Lekko studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, nadziewamy biskwity i dekorujemy owocami. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 01 czerwca Świetny pomysł. Zawsze się zastanawiałam jak można uzyskać taki kształt tych ciastek:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 czerwca Super pyszny deser, ale to już na poobiednią sjestę :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń