Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopcik śliwkowy

Biszkopcik śliwkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 189

Dodano:

Odsłon: 7993

przepyszne cisto do kawki:)

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 kostki (8 dag) masła lub masła roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru do ubicia bialek
  • białka z 3 jajek
  • 50 dag świeżych śliwek
  • cynamon
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło topimy. Średniej wielkości tortownicę bardzo obficie smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. Do miseczki siejemy przez sito mąkę, zalewamy wrzącą wodą (ważne!), po minucie dodajemy mleko, składniki ciasta mieszamy (najłatwiej robotem nastawionym na średnie obroty). Gdy stanie się jednolite, dodajemy, cały czas ucierając, utarte żółtka, płynny tłuszcz i proszek. Całość ubijamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do wygrzanego, ale niegorącego piekarnika, pieczemy w temp. 160°C przez ok. 30 min. Lekko zrumienione wystawiamy by przestygło. Na wychłodzone ciasto układamy, bardzo gęsto, połówki śliwek. delikatnie oprószamy cynamonem, przykrywamy owoce piano ubitą z białek i cukru pudru i ponownie wstawiamy do ciepłego piekarnika, nastawionego na temp. 110-120°C, lekko uchylamy drzwiczki (na centymetr) i podpiekamy przez 20 min, aż piana lekko się wysuszy i podrumieni. Po ponownym wychłodzeniu wyjmujemy ciasto z formy, układamy na paterze, podajemy pokrojone w zgrabne romby.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Anna1303 20 lipca 2011 nie zakalec tylko tak wygląda:) śliwki sok pościły i ciasto zrobiło się wilgotne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń