Do góry

Dodatki Przepis na:

Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 393

Dodano:

Odsłon: 852

Z tego przepisu biszkopt jest bardzo puszysty i zarazem delikatny.

Składniki

  • 4 duże lub 5 średnich jajek
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    1. Mąki wymieszaj i przesiej przez sito. Odłóż.

    2. W misie miksera umieść białka, dodaj szczyptę soli. Ubij do uzyskania puszystej, gęstej piany.

    3. Stopniowo dodawaj cukier, nieustannie ubijając.

    4. Dodaj żółtka wymieszane z wodą i ubijaj razem jeszcze przez moment.

    5. Do ubitej masy dodaj przesiane mąki i wymieszaj delikatnie szpatułką, do połączenia.

    6. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia.

    7. Gotową masę delikatnie przelej do foremki, wyrównaj.

    8. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    9. Przestudź w formie, następnie wyjmij i wystudź na kratce.

    10. Wystudzone ciasto przekrój na 2 równe blaty biszkoptowe.

    11. Przełóż ulubionym kremem np. serek mascarpone wymieszany z rozpuszczoną czekoladą białą lub mleczną (proporcje: 250 g serka i 100 g czekolady).

    12. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń