Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt bezglutenowy - przepis najlepszy

Biszkopt bezglutenowy - przepis najlepszy

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 1610

Dodano:

Odsłon: 6695

Polecam dziś mój przepis na niezawodny biszkopt bezglutenowy, który zawsze się udaje.

Składniki

  • 8 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 140 g mąki kukurydzianej
  • 140 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (lub cała paczka)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy wraz z cukrem i cukrem z wanilią na sztywną pianę.

    Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąki i proszek do pieczenia i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.

    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

    Pieczemy około 35 minut (może być termoobieg). Nie zapominamy o teście patyczka, by sprawdzić czy biszkopt się upiekł.

    35 minut powinno wystarczyć, pieczemy do suchego patyczka. Bywa, że biszkopt z wierzchu popęka, nie szkodzi, wierzch zwykle ścina się przy tworzeniu tortu.

    Biszkopt studzimy w foremce. Foremkę zdejmujemy dopiero po przestudzeniu. Następnie odrywamy papier od spodu.
    Biszkopt świetnie nadaje się do tortów, a można go tez podać posypany cukrem pudrem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń