Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dziś mój przepis na niezawodny biszkopt bezglutenowy, który zawsze się udaje.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 65
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 133
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 65
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 133
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy wraz z cukrem i cukrem z wanilią na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąki i proszek do pieczenia i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Pieczemy około 35 minut (może być termoobieg). Nie zapominamy o teście patyczka, by sprawdzić czy biszkopt się upiekł. 35 minut powinno wystarczyć, pieczemy do suchego patyczka. Bywa, że biszkopt z wierzchu popęka, nie szkodzi, wierzch zwykle ścina się przy tworzeniu tortu. Biszkopt studzimy w foremce. Foremkę zdejmujemy dopiero po przestudzeniu. Następnie odrywamy papier od spodu. Biszkopt świetnie nadaje się do tortów, a można go tez podać posypany cukrem pudrem. Smacznego :-)