Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt brzoskwiniowo-kokosowy

Biszkopt brzoskwiniowo-kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 3970

Dodano:

Odsłon: 12843

Bardzo smaczne ciasto. Z pewnością zrobi wrażenie na rodzinie, krewnych czy znajomych. Serdecznie polecam.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 l mleka
  • Kruszonka:
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • 5-6 brzoskwiń, cukier puder do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę tak aby podwoiły swoją objętość. Dodać dwie łyżki letniej przegotowanej wody. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary foremki 23x27 cm. Piec 35 minut w 180 st. C w nagrzanym piekarniku.
    Po wystudzeniu na biszkopcie ułożyć pokrojone w ósemki brzoskwinie.
    Ugotować budynie z wiórkami kokosowymi w 1 litrze mleka. Ciepłą masę wylać na brzoskwinie.
    Z miękkiego masła, cukru pudru, wiórek kokosowych i przesianej mąki zarobić kruszonkę. Posypać na wierzchu budyniu. Ciasto zapiekać w nagrzanym do 180 st. C piekarniku jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
    Dobrze jest dać na 3-4 godziny do lodówki. Dobrze się wtedy kroi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń