Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt jasny i ciemny

Biszkopt jasny i ciemny

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 42

!!!!

Składniki

  • Biszkopt (na 1 blat):
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 1/4 szkl. maki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao (tylko do blatu 2 ciemnego)
  • tłuszcz do smarowania formy i bułka tarta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny:

    Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie powoli i stopniowo dodawać cukier dalej ubijając, kolejno dodajemy żółtka (stopniowo). Po dodaniu wyżej opisanych składników odkładamy mikser i teraz tylko za pomocą najlepiej drewnianej szpatułki lub łyżki dodajemy połączone i przesiane obie mąki.
    Wcześniej przygotowaną tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą (samo dno) boki pozostają suche. Po dokładnym wymieszaniu wylewamy ostrożnie masę do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub do momentu aż patyczek będzie suchy.

    Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

  2. Biszkopt ciemny:

    Postępujemy tak jak przy wykonaniu jasnego lecz dodajemy tylko mąki pszennej i 3 łyżki kakao. Reszta kroków bez zmian.


    * Pamiętajmy że wykładając biszkopt musimy uważać aby nie zepsuć pęcherzy powietrznych w masie w innym wypadku ciasto nie wyrośnie tak jak oczekujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń