Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt jasny na tort.

Biszkopt jasny na tort.

Autor:

Przepisów i artykułów: 427 Ocena: 7179

Dodano:

Odsłon: 18113

Każda kucharka ma swój sprawdzony przepis na idealny biszkopt.

Składniki

  • Tortownica 24 cm-26 cm
  • 8 jajek L
  • 3/4 szkl.cukru
  • 1 i 3/4szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników przygotować biszkopt.
    Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko,białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia.
    Do masy jajecznej wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników,wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy górę i wkładamy do nagrzanego piekarnika,pieczemy w 180 C przez 35 min.do suchego patyczka.
    Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry dnem,ściągam tortownicę oraz papier i pozostawiam do wystygnięcia.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń