Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt jasny, przepis podstawowy

Biszkopt jasny, przepis podstawowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 705

Dodano:

Odsłon: 16897

Podstawowy przepis na puszysty biszkopt, który zawsze pięknie wyrasta i nigdy nie opada! Możecie przekroić go na 2 do 5-ciu części. Taki domowy biszkopcik jest idealną podstawą do różnego rodzaju tortów i ciast.

Składniki

  • 6 jajek
  • 120g. (niecała szkl.) mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 200g. (3/4 szkl.) cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Nagrzewamy piekarnik do 170° C [funkcja pieczenia: góra/dół].


  2. Dno tortownicy ( średnica 18 - 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

  3. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy.
    Oddzielamy żółtka od białek.

  4. Białka ubijamy, z dodatkiem szczypty soli, na bardzo gęstą pianę.

  5. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .

  6. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem.

  7. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

  8. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

    Wkładamy do piekarnika.
    Pieczemy 45 do 55min, do tak zwanego suchego patyczka.

  9. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm.[Nie bójcie się tego sprawdzonego triku! Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan - a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!]

  10. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie, delikatnie okrajamy boki i wyjmujemy z formy.

    PRZYJEMNEGO PIECZENIA I SMACZNEGO!!! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 10 sierpnia I bez mąki ziemniaczanej ! Składniki na dobry biszkopt to jajka, cukier, mąka i to wszystko. :):)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagodzianka17 30 lipca Dla mnie prawdziwy biszkopt to bez proszku

20 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń