Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt który zawsze się udaje

Biszkopt który zawsze się udaje

Autor:

Przepisów i artykułów: 186 Ocena: 2881

Dodano:

Odsłon: 15619

Klasyczny biszkopt. Pieczony bez dodatku proszku do pieczenia, nie opadający. Biszkopt rośnie tylko dzięki dokładnemu, prawidłowemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z mąką. Po upieczeniu można opuścić formę z ciastem z 30 cm wysokości na podłogę lecz nie jest to konieczne. Polecam!

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy wodę. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką do momentu połączenia się składników. Prostokątną foremkę ok 35x24 cm wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy bułką tartą). Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min w 180 st. Biszkopt po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 30 października 2018 Znów zadam pytanie, czemu ma służyć "rzucanie" upieczonym biszkoptem na podłogę? Kilka razy o to pytałam i nikt, tak, nikt, nie odpowiedział mi konkretnie na to pytanie. Przecież biszkopt jest bardzo delikatnym ciastem, winien być jak puch, leciutki - to po co nim rzucać ? Już kiedyś pisałam - pytałam wiekowego szefa kuchni o to, popatrzył na mnie bardzo dziwnie i stwierdził, że to śmieszne i jest to jakaś nowa moda. Biszkopt to 3 składniki: jajka, mąka tortowa, cukier w odpowiednich proporcjach. Może przekonam się. Proszę o odpowiedź :):) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń