Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt po staropolsku

Biszkopt po staropolsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12873

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Biszkopt po staropolsku"

Składniki

  • Proporcja: 15 jaj
  • szklanka cukru
  • 200 gr. mąki kartoflanej lub pszennej
  • najlepiej po połowie tej i tej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cukier miałki przesiać do donicy, wbić 4 żółtka i trzeć 10 minut, potem wbijać po jednym żółtku, ucierając bez przerwy, aż masa będzie zupełnie biała. To rozcieranie masy powinno trwać około trzech kwadransów.

  2. Wtenczas wsypać mąkę i połowę białek, ubitych na sztywną pianę, dobrze wymieszać, a gdy już wszystka mąka schowana, dodać resztę piany i leciutko łyżką wymieszać. Masę nakładać do worka i szprycować na blachę. Piec.

  3. Gniewkowska, „Kuchnia domowa”

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń