Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt wyjątkowo Czekoladowy

Biszkopt wyjątkowo Czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 648

Dodano:

Odsłon: 17349

Pięknie wyrastający, nieopadający biszkopt, o wyjątkowym aromacie i smaku.

Składniki

  • 6 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • 150 g. margaryny do wypieków
  • 150 g. ciemnej czekolady (im wyższa zawartość kakao, tym lepiej!)
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czekoladę umieszczamy razem z margaryną w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody).

  2. Gdy margaryna i czekolada rozpuszczą się i połączą ze sobą - zestawiamy miskę z garnka i pozwalamy masie ostygnąć do temp. pokojowej.

  3. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy.

    Oddzielamy żółtka od białek.
    Białka ubijamy, z dodatkiem szczypty soli, na bardzo gęstą pianę.

    W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji.
    Do masy, powstałej z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margarynę z czekoladą oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować).
    Mieszamy wszystko dokładnie mikserem.

    Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji).

  4. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm].

    Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.

    Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!]

    Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagodzianka17 20 lipca Fajny aczkolwiek prawdziwy biszkopt piecze się bez proszku do pieczenia

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń