Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z borówkami i bitą śmietaną

Biszkopt z borówkami i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 537

Dodano:

Odsłon: 339

Delikatny i bardzo lekki deser :)

Składniki

  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej typ 405
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • krem:
  • 500ml śmietany 30% + śmietanfix + 2 łyżki cukru pudru
  • lub 300ml mleka + opakowanie kremu śmietankowego
  • 500g borówek
  • poncz:
  • 1/3 szklanki wody + sok z 1/4 cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: !! składniki powinny być w temperaturze pokojowej !!
    Jajka rozdzielamy na białka i żółtka, białka ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy po jednym żółtku a następnie po łyżce cukru. W osobnej misce przesiewamy mąki i dokładnie mieszamy. Mąki dzielimy na 3 części i powoli, po jednej dodajemy do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia (boki smarujemy margaryną i odsypujemy kaszą manną) i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez około 30 minut. By biszkopt był równy, po wyjęciu z piekarnika, blachę dwukrotnie rzucamy na blat z około 40 cm wysokości. Ciasto odstawiamy na parę godzin do wystygnięcia.

  2. Biszkopt kroimy na 2 części. Borówki myjemy, około 150g blendujemy i wylewamy na dolny blat biszkoptu. Górny blat nasączamy ponczem.

  3. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixu lub zimne mleko ubijamy wraz z opakowaniem kremu śmietankowego. Krem lub śmietanę rozsmarowujemy na zblendowane borówki (2-3 łyżki zostawiamy), wykładamy na nie około 3/4 reszty borówek i przykrywamy górnym blatem biszkoptu. Wierzch ciasta smarujemy resztą kremu i dekorujemy pozostałymi borówkami.
    Ciasto przechowujemy w lodówce.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń