Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z budyniem cytrynowym i bitą śmietaną

Biszkopt z budyniem cytrynowym i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1215

Dodano:

Odsłon: 6909

pyszne słodko-kwaśne ciasto ! wspaniale smakuje schłodzone, jest orzeźwiające, a do tego jest bardzo proste w przygotowaniu. baaardzo baaardzo polecam! (przepis na blaszkę 35x25)

Składniki

  • Biszkopt :
  • 4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki na koniec łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • Masa śmietankowa
  • 1/2 litra kremówki
  • 2 śmietanfix
  • 2 cukry waniliowe
  • Lukier:
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder
  • + herbatniki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Delikatnie łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku (ok.20-25 minut).

    Gdy biszkopt się piecze, gotujemy budyń. Wlewamy 2 szklanki wody, sok i cukier zagotowujemy, budynie mieszamy w pozostałej szklance wody z mąką ziemniaczaną. Postępujemy jak przy gotowaniu zwykłego budyniu. Zdejmujemy z kuchenki i gdy budyń będzie jeszcze gorący wrzucamy do kawałku margaryny i mieszamy do jej rozpuszczenia. wlewamy ciepły budyń na ciepły biszkopt. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

  2. Ubijamy kremówkę z fixem i cukrami na sztywno. Wykładamy na budyń i układamy herbatniki.

    Sok ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy tyle pudru aby lukier był gęsty ale dał się rozprowadzić na herbatnikach. Wkładamy na 4-5 h do lodówki.
    Smacznego!



    Przełożenie w skrócie :)
    biszkopt-masa budyniowa-masa śmietanowa-herbatniki-lukier

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń