Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Biszkopt z jabłkami"

Składniki

  • Biszkopt: 4 jajka
  • szklanka cukru
  • cukier wanilio wy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki margaryny
  • 2-2
  • 5 szklanki mąki
  • 100 ml śmietany 18-proc. Masa: 10 jabłek
  • pół szklanki cukru
  • galaretka brzoskwiniowa
  • bita śmietana do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: jajka i cukry zmiksuj. Dodaj margarynę, utrzyj. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę, połącz (ciasto musi być gęste).

  2. Masa: jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp cukrem, duś, aż będą brązowe. Ostudź, wsyp galaretkę, wymieszaj.

  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylej połowę ciasta. Równomiernie rozsmaruj masę jabłkową, wyłóż resztę ciasta. Piecz 40 min w 190°C. Ostudź, udekoruj bitą śmietaną.

  4. Czas przygotowania 65 min, ilość porcji 10, cena za porcję 1,20 zł

  5. Jeśli nie macie galaretki, do podduszonych jabłek dodajcie kilka zmielonych sucharków i łyżeczkę masła. Masą będzie gęsta i kremowa.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń