Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z jagodami i truskawkami

Biszkopt z jagodami i truskawkami

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6568

Dodano: 18.06.2014

Odsłon: 22491

Pyszne, wilgotne ciasto z bitą śmietaną i jagodami, udekorowane truskawkami i galaretką. Polecam!

Składniki

  • Biszkopt: 5 jaj, 5 płaskich łyżek mąki tortowej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. cukru
  • Poncz: 1 szkl. wrzącej wody. 3 łyżki cukru, sok z 1 cytryny
  • 1/2l śmietany 30%,1 op. galaretki truskawkowej,1 szkl. jagód
  • kilkanaście dojrzałych truskawek, 1 galaretka truskawkowa
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Całe jajka zmiksować z cukrem w kąpieli wodnej /miskę z jajkami wstawiamy do garnka z niewielką ilością wody , którą podgrzewamy na małym ogniu/, do momentu, aż powstanie puszysta masa i podwoi swoją objętość. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach /już bez kąpieli wodnej/gotowe ciasto wlewamy do formy 23x34 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st.C i pieczemy ok. 30 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrajamy biszkopt na dwa blaty i nasączmy wcześniej przygotowanym , wystudzonym ponczem.

  2. Jagody dokładnie opłukać, rozpuścić galaretę w 1 szklance wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i pomału wlewać do niej, cienką strużką galaretkę delikatnie mieszając . Odłożyć 3 łyżki gotowej śmietany, a resztę wyłożyć na dolny biszkopt. Posypać na śmietanę jagody i delikatnie przygnieść łyżką, aby nieco się zanurzyły w śmietanie.

  3. Na masę śmietanową z jagodami położyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć. Odłożoną ubitą śmietaną posmarować wierzch i ułożyć pokrojone w plasterki truskawki.

  4. Galaretkę truskawkową rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż w opisie na opakowaniu , odstawić do stężenia. Kiedy galaretka zacznie się ścinać polać nią truskawki i wstawić ciasto do lodówki na ok. 2 godziny.

  5. Ciasto wyjąć z lodówki ok.1/2 godziny przed podaniem. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 21 czerwca 2014 Kobietki, bardzo dziękuję za miłe słowa i gorąco polecam Ciasto :-)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 19 czerwca 2014 Ciacho na czasie,wygląda bardzo apetycznie,tylko jagody u nas są bardzo drogie(20zł za litr)ale może w sobotę sami się wybierzemy do lasu -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń