Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z kremem cytrynowym

Biszkopt z kremem cytrynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1715

Dodano:

Odsłon: 4886

Biszkopt z kremem cytrynowym, cytrynową galaretką i ananasem.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ubijania białek. Kiedy będą ubite, dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Kiedy wszystko się wymiesza, dodajemy mąkę. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i już nie miksujemy, a mieszamy łyżką. Wylewamy na dużą brytfannę, nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy około 30-35 min w temperaturze 160 stopni.

  2. Zimny biszkopt ponczujemy herbatą. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy sok z cytryny. Jedną galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy. Zimną galaretkę dodajemy po łyżce do kremu. Kiedy krem będzie zbyt ścisły dodajemy trochę śmietanki 30%.

  3. Masę wykładamy na biszkopt i układamy na niej ananasa z puszki - całe plastry lub pocięte na mniejsze kawałki. Zalewamy drugą tężejącą galaretką i wkładamy na całą noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 10 listopada 2013 fajny, szybki przepis na krem, zabieram do książki :), a zostawiam kciuka :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń