Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt z kremem i galaretką"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 182
Polecam.
Odsłon: 864
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 161
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9273
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 182
Polecam.
Odsłon: 864
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 161
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9273
Składniki
Przygotuj ciasto. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier oraz żółtka. Na koniec dodaj przesiane obie mąki, wymieszaj. Wlej do blaszki, piecz 30-40 min w temp. 170° C. Wystudzone ciasto przekrój na trzy części.
Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody, odstaw by stężała. Szklankę mleka wymieszaj z jajkami, mąkami, skórką z cytryny. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę jajeczną i, cały czas mieszając, gotuj na niedużym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Gdy wystygnie, po trochu dodawaj sok z cytryny ucierając mikserem.
Margarynę utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej cytrynowy budyń, cały czas miksując. Odstaw do lodówki, aby krem stężał.
Każdy placek posmaruj 1/3 kremu i ułóż jeden na drugim. Na wierzch wylej tężejącą galaretkę i wstaw do lodówki na kilka godzin.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 390 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie