Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biszkopt z kremem jogurtowym"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 313
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 84
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5090
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32685
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 355
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 255
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 313
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 84
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5090
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32685
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 355
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 255
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki i delikatnie wymieszaj.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 35-40 min w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż.
Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, wystudź. Do miski włóż jogurt, dodaj cukier, zmiksuj. Do przestudzonej galaretki dodaj kilka łyżek jogurtu, wymieszaj i przelej do pozostałej masy jogurtowej. Dokładnie wymieszaj.
Pierwszy blat biszkoptowy włóż do tortownicy. Na spodzie rozłóż połowę pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek i wyłóż na nie 3 masy jogurtowej. Przykryj drugim blatem, posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki. Do podgrzanej śmietanki wrzuć posiekaną czekoladę, wymieszaj. Gdy przestygnie polej nią wierzch ciasta i udekoruj pozostałymi truskawkami.
70 minut. Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie