Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Otrębowy biszkopt z makiem, przekładany cytrynowym budyniem
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 542
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 130
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 175
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 542
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 130
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 175
Składniki
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Otręby mielimy, ale nie jest to konieczne. Otręby, żółtka, proszek, mak i słodzik miksujemy, następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy. Masę wylewamy do formy, i pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Z cytryn ścieramy skórkę, i wyciskamy sok. Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale z użyciem mniejszej ilości mleka - 800ml zamiast litra! Do wystudzonego budyniu dodajemy skórkę, sok, słodzik/cukier i miksujemy. Biszkopt dzielimy na dwie równe części, i przekładamy masą budyniową.