Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z masą jabłkowo- wiśniową i kremem

Biszkopt z masą jabłkowo- wiśniową i kremem

Autor: Tradycyjna_Kuchnia

Przepisów i artykułów: 2000 Ocena: 10099

Dodano: 10.06.2018

Odsłon: 215

Ciasto idealne na lato! Nie jest zbyt słodkie, ani suche.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek mąki
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • Składniki na masę jabłkowo- wiśniową
  • 1 kg jabłek
  • 1 dżem wiśniowy (z kawałkami owoców)
  • 1,5 opakowania galaretek wiśniowych
  • 0,5 łyżeczki żelatyny
  • Krem śmietankowy:
  • 600 ml śmietanki 30-36%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Ok 80 ml mleka
  • Ok 80 ml wody
  • Dodatkowo:
  • Garść wiśni do ozdoby
  • Płatki migdałowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu:
    Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąki, proszek do pieczenia. Tortownicę od spodu wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30-35 minut.
    Schłodzony biszkopt przekroić wzdłuż.
    Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub herbata z cytryną- około 80 ml)

    Wykonanie masy jabłkowej:
    Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, dodać dżem. Następnie dusić pod przykryciem około 20 minut, dodać suche galaretki i żelatynę. Odstawić do przestudzenia i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

    Wykonanie kremu:
    Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę i mieszać dokładnie aż do uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Następnie dodać schłodzone mleko i wymieszać.
    W między czasie zimną śmietankę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
    Żelatynę z mlekiem przelać do większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać.

    Składanie ciasta:
    Na skropiony biszkopt nakładamy masę jabłkowo- wiśniową, przykrywamy drugim biszkoptem, na wierzch układamy ubity krem. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i układamy wydrążone owoce. Ponownie schładzamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń